Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 22:39

Βουτιές στη θάλασσα και ωτίτιδα των κολυμβητών. Τι θα πρέπει να προσέχουμε;

Από τον: Ελευθ. Φερεκύδη, καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας Παν/μιου Αθηνών.

Το καλοκαίρι έφθασε αρχίσαμε τα θαλάσσια μπάνια, οι ωτίτιδες είναι πια γεγονός. Εμφανίζεται κυρίως η εξωτερική ωτίτιδα. Αυτή είναι η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Είναι ιδιαίτερα συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της υγρασίας. Καμία φόρα προκαλείται και από μικροτραυματισμούς κατά τον καθαρισμό των αυτιών με μπατονέτες μετά το θαλάσσιο μπάνιο. Την ονομάζουμε και ωτίτιδα των κολυμβητών γιατί εμφανίζεται συνήθως σε κολυμβητές και παιδιά που βρίσκονται αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Η υγρασία συνήθως ευοδώνει την ανάπτυξη των μικροβίων και σπανιότερα μυκήτων .

otitida.jpg4

Προκαλείται από μικρόβια όπως η ψευδομονάδα , ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και άλλα.

Αρχικά ο άρρωστος νοιώθει έντονη φαγούρα και βάρος στο αυτί. Μετά, εμφανίζεται πόνος που την δεύτερη η τρίτη μέρα γίνεται ,έντονος και πολλές φορές ανυπόφορος .Η έλξη του πτερύγιου του αυτιού και η μάσηση προκαλεί πόνο. Καμία φορά υπάρχει μικρή ποσότητα έκκρισης από το αυτί. Ενδιαφέρον είναι ότι δυνατόν να αποφραχτεί ο πόρος του αυτιού και συγχρόνως να νοιώθει μπούκωμα και βαρηκοΐα ο άρρωστος.

otitida2Η διάγνωση θα γίνει με την ωτοσκόπηση από τον ειδικό γιατρό τον Ωτορινολαρυγγολόγο.

Χορηγούνται αντιβιοτικά και γίνεται τοπική θεραπεία με ωτικές σταγόνες. Σημαντικό είναι κατά την διάρκεια της θεραπείας να αποφεύγεται το βρέξιμο του αυτιού, όπως και η έκθεση στον ήλιο.

Προληπτικά θα πρέπει να αποφεύγομαι το μπάνιο σε όχι καθαρές θάλασσες και πισίνες, και ακόμη τον καθαρισμό του αυτιού μετά το μπάνιο με μπατονέτες κτλ. Ακόμα και εάν υπάρχει φαγούρα.otitida.jpg3

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ενώ η εξωτερική ωτίτιδα δεν είναι επικίνδυνη εάν συνδυάζεται με μέση ωτίτιδα δηλ. με διάτρηση του τύμπανου και προβλήματα στο μέσο αυτί μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις ακόμη και για τη ζωή του πάσχοντα. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο η θεραπεία να γίνεται από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και όταν παρατείνεται ο πόνος στο αυτί και γίνεται αφόρητος και επεκτείνεται στο κεφάλι να αναζητείται βοήθεια σε εξειδικευμένο κέντρο.

 

Eλευθέριος Φερεκυδης   drferekidis@gmail.com

 Σόλωνος 18 –  Τηλ.  6973 336435

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Προσοχή στις λοιμώξεις του καλοκαιριού από τρόφιμα, σεξ, θάλασσα και κλιματιστικά

Αμυγδαλές και κρεατάκια: Ποιά είναι η καλύτερη αντιμετώπιση; Πότε χειρουργείο;

Είναι το πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο και το έχουμε ξεχάσει εντελώς!

Απλές συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση των παιδιών