Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 18:05

«Χαμένοι στη μετάφραση»: Δείτε το ξεκαρδιστικό βίντεο, που δείχνει τη δυσκολία των ασθενών στην κατανόηση της ασθένειάς τους

foto000Το παρακάτω εκπληκτικό video εξηγεί με χιουμοριστικό τρόπο το χάσμα στην επικοινωνία γιατρών-ασθενών, αλλά και τη δυσκολία των ίδιων των ασθενών να κατανοήσουν την ασθένειά τους. Το θέμα αναδείχθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), αλλά και το 14ου Πανελλήνιο Συνέδριο για τα ίδια νοσήματα, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ερέτρια. 

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), πραγματοποίησε τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο, εκδήλωση με τίτλο «Χαμένοι στη Μετάφραση…».
Με ένα μίνι θεατρικό έργο που έγραψε η ηθοποιός και συγγραφέας Εμμανουέλλα Αλεξίου, και ερμήνευσε μαζί με την χαρισματική ηθοποιό Ισαβέλλα Βλασιάδου.
Το χάσμα αυτό – αμέσως μετά την εκδήλωση – επιχείρησε να γεφυρώσει με τον δικό του τρόπο, ο ειδικός σε θέματα επικοινωνίας Ηλίας Γαληνός.

Δείτε το βίντεο

(θα ακολουθήσει και 2ο μέρος):

 

 

Λίγα λόγια για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (Ε.Ο.Μ.Ι.Φ.Ν.Ε.), (Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα).

nosoi entero.jpg9 Νόσος του CROHN

H νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Νεοϋορκέζου γιατρού Burrill Crohn, ο οποίος παρουσίασε το 1932 μαζί με τους συνεργάτες του μια σειρά ασθενών με αυτήν την πάθηση. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων.

Προκαλεί κυρίως κοιλιακό άλγος,διάρροια (η οποία μπορεί να είναι αιματηρή στη χειρότερη περίπτωσή του), εμετό ή απώλεια βάρους. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, φλεγμονή στον οφθαλμό, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Η νόσος του Crohn προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

nosoi enteroΕλκώδης κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου (IBD). Τα συμπτώματα της είναι χαρακτηριστικά έλκη ή ανοιχτές πληγές και συνεχής διάρροια αναμεμειγμένη με αίμα. Η φλεγμονώδης εντερική νόσος συγχέεται συχνά με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου  όπου το παχύ έντερο παθαίνει φλεγμονή και διογκώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται.

Η ελκώδης κολίτιδα παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τη νόσο του Crohn. Παλαιότερα πίστευαν ότι επρόκειτο για την ίδια ασθένεια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι δύο διαφορετικές ασθένειες που ανήκουν στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και παρόλο που έχουν αρκετές ομοιότητες έχουν και αρκετές διαφορές. Η σημαντικότερη διαφορά τους είναι ότι ενώ στην ελκώδη κολίτιδα πάσχει μόνο το παχύ έντερο, στη νόσο του Crohn μπορεί να υπάρχουν βλάβες και στο λεπτό έντερο, το στομάχι και στο στόμα.

Οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Από το βήμα του 14ου Συνεδρίου έγινε λεπτομερής παρουσίαση και συγκριτική ανάλυση όλων των διαθέσιμων βιολογικών παραγόντων, φαρμάκων δηλαδή που προέρχονται από ζωντανούς οργανισμούς και τα προϊόντα τους (όπως πρωτεΐνες) και τα οποία για παραπάνω από μία δεκαετία πλέον επικρατούν στην κλινική πράξη, αποτελώντας ιδιαίτερα ελκυστική θεραπευτική παρέμβαση που έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

nosoi entero.jpg6Όπως εξήγησε ο  Συντονιστής Διευθυντής Γαστρεντερολογίας στο Νοσοκομείο “’Ευαγγελισμός”, κ. Γεράσιμος Μάντζαρης, αν και αιτιολογία των Ι.Φ.Ν.Ε. παραμένει ακόμη άγνωστη, η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στην κατανόηση των ανοσολογικών μηχανισμών εμφάνισης της νόσου τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την τελευταία 20ετία να προστεθούν στη “φαρέτρα” των γιατρών νεότερα βιολογικά φάρμακα, ο μηχανισμός των οποίων είναι προσανατολισμένος στην αιτιολογική καταπολέμηση της νόσου, επιτρέποντας να αντιμετωπίζονται καλύτερα ασθενείς με επιθετική και βαριά νόσο.

Τα βιολογικά φάρμακα που διαθέτουμε για τις Ι.Φ.Ν.Ε. (infliximab, adalimumab, Certolizumab pegol) προς το παρόν αναστέλλουν, με τη βοήθεια ειδικών αντισωμάτων, τη δραστηριότητα του παράγοντα νέκρωσης του όγκου TNFa, ενός στρατηγικού μορίου που κατευθύνει και προάγει τη φλεγμονώδη αντίδραση στο έντερο και που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου Crohn.

Νεότερο “απόκτημα”, ωστόσο, στα χέρια των ειδικών επιστημόνων, αποτελεί ένας νέος βιολογικός παράγοντας έναντι της α4β7-ιντεγκρίνης (vedolizumab), η σπουδαιότητα του οποίου έγκειται στο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και όταν οι ήδη υπάρχοντες βιολογικοί παράγοντες έναντι του TNF-α έχουν αποτύχει. Επίσης ενδείκνυται και για τα νέα (“naive”) περιστατικά, για ακόμα καλύτερη πρόγνωση.

nosoi entero.jpg2Σχέση γιατρών- ασθενών

Ειδικός “χώρος” δόθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στη σχέση μεταξύ γιατρών και ασθενών, η οποία όπως φαίνεται από μία σειρά μελετών δεν είναι πάντα και τόσο ορθά δομημένη, με τους σχεδόν μισούς ασθενείς να δηλώνουν ανικανοποίητοι από το γιατρό τους και τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν θέματα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση των πασχόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίσης να δείτε τη σελίδα του Συνεδρίου:www.ifne2015.grhttp://www.ifne2015.gr/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα έχουν οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Κρον

11 προβλήματα υγείας που μπορεί να ξεκινήσουν από το έντερό σας

Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της Σπαστικής Κολίτιδας (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)

Λίστα με 17 καθημερινές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο μαστού, έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανοί ερευνητές

Γιατί δεν κάνει καλό στην υγεία των γυναικών ο γάμος με μικρότερο άνδρα;