Πέμπτη 20, Οκτωβρίου 2016 23:17

Οι συστάσεις του Υπ.Υγείας και τι καταγγέλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για το τοξικό νέφος του Ασπρόπυργου

Aspropyrgos.jpg4Θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκληθεί στον Ασπρόπυργο και τις γύρω περιοχές, μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών κι έτσι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα:

- σε άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) συστήνεται να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση.

Επίσης, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Aspropyrgos.jpg2Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

Την ίδια ώρα, το τμήμα υγιεινής περιβάλλοντος μετά από μετρήσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου, έκρινε αναγκαία τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το τοξικό νέφος καθιστά αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Τί καταγγέλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Την ίδια στιγμή τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS καλούν το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει ανακοίνωση για τις επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία των πολιτών, καθώς επισημαίνουν ότι είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης της Αττικής μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι:

AspropyrgosΤα καυσαέρια από την φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και διοξίνες, που είναι πολύ καρκινογόνες. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.α.). Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με την χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλλει και στην μελλοντική αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής, που θα εκτεθεί στα καυσαέρια.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Θα πρέπει να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και πυρασφάλειας όλων αυτών των μονάδων σε Αττική και αλλού, στο κατά πόσο δηλαδή τηρούν τους απαραίτητους όρους, διότι είναι πολύ επικίνδυνες και δύσκολα κατασβέσιμες οι πυρκαγιές τους», ενώ θέτουν και πάλι το θέμα της σχέσης των ΡΟΜΑ κατοίκων της περιοχής με την ανακύκλωση: 

Aspropyrgos.jpg3«Προτείνουμε να γίνουν δύο ενέργειες: α) να ενημερωθούν οι ΡΟΜΑ ότι εκτίθενται συνεχώς οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε κινδύνους για την υγεία τους και β) η πολιτεία να ασκήσει επιτέλους μία αποτελεσματική πολιτική ένταξης αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, μέσω της δημιουργίας Πράσινων Σημείων παντού, που λύνουν και πολλά άλλα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων».

Τέλος, ζητούν το επόμενο διάστημα να εφαρμοστεί σύστημα ελέγχου και μέτρησης των επιπέδων επικίνδυνων ουσιών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Αληθινή ιστορία: Η ασθενής και ο γιατρός με την ανάρμοστη συμπεριφορά

Περισσότερο σεξ κάνουν οι Ελληνες, το τελευταίο 4μηνο της διαπραγμάτευσης

Δείτε τις απίστευτες αντιδράσεις παιδιών, στη θέα γκέι ζευγαριών που παντρεύονται (ΒΙΝΤΕΟ)

9 ύποπτα συμπτώματα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, 9 στις 10 περιπτώσεις

10 «αθώα» συμπτώματα, που πρέπει να σας οδηγήσουν εγκαίρως στον γιατρό σας