Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 7:10

4 χιλιάδες έλληνες μολύνονται το χρόνο από ηπατίτιδα. Μόλις οι 2 χιλ. παίρνουν θεραπεία

140505093800-large

Αυξάνονται τα περιστατικά της μόλυνσης από ηπατίτιδα στη χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, ενώ την ίδια στιγμή ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της νόσου, οδηγεί τους μισούς από αυτούς να το γνωρίζουν και να παίρνουν θεραπεία.

Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», τα μέλη του οποίου εξήγγειλαν την υλοποίηση μίας νέας εκστρατείας ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη, αλλά και την προτροπή του πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων να υποβληθούν σε εξετάσεις. Η εκστρατεία θα γίνει σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά).

Τα στοιχεία σοκάρουν 

Με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C, ενώ από αυτούς μόνο οι 32.οοο έχουν διάγνωση, καθώς η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα!

Ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης, στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού υπολογίζεται σε ποσοστό 1.9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C). Από τους μολυνθέντες 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

«Με περίπου 4.000 καινούριες διαγνώσεις το χρόνο και μόλις 2.000 άτομα να μπαίνουν σε θεραπεία, γίνεται ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής», λένε τα μέλη του Συλλόγου Προμηθέας.

ps_140303_hepatitis_c_800x600Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις 29.000, δηλαδή το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο ενώ από αυτούς μόνο οι 13.000, δηλαδή το 7%-8%, έχουν λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν. Η ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ηπατίτιδα

Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015 και σκοπός της είναι τόσο η παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων με τη μέθοδο «Rapid Test», όσο και η ενημέρωση & ευαισθητοποίηση για την ηπατίτιδα C. Στόχος είναι η διενέργεια 5.000 δωρεάν εξετάσεων, ενώ για την ενημέρωση του κοινού έχουν τυπωθεί 70.000 φυλλάδια προς διανομή και διάθεση. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προσέγγισης περισσότερων ανθρώπων, δημιουργήθηκαν δύο βίντεο όπου επικοινωνούν την πρόληψη του νοσήματος, ενώ παράλληλα παροτρύνουν το κοινό να εξεταστεί. Το ένα βίντεο απευθύνεται στο γενικό κοινό και θα προβληθεί ως τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα και το δεύτερο είναι ένα διαδραστικό βίντεο που απευθύνεται σε ειδικό πληθυσμό αντίστοιχα.

Με την βοήθεια κινητής μονάδας μέχρι το τέλος του έτους ο «Προμηθέας» θα έχει επισκεφθεί 9 μεγάλα αστικά κέντρα παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις, τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων και συγκεκριμένα της ηπατίτιδας C, ενώ παράλληλα θα προσφερθειί ψυχολογική υποστήριξή και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στα ηπατολογικά κέντρα των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

large_article_im459_hepatitis_c_vaccineΠαράλληλα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσέγγισης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, θα υπάρξει η ευκαιρία στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων μέσω μίας φόρμας καταγραφής των αναγκών και των εμποδίων που συναντούν οι ασθενείς στην προσέγγιση και επαφή τους με το εθνικό σύστημα υγείας, προκειμένου να ακολουθήσει στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και δημοσίευση σχετικής μελέτης.

Σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα υποστηρικτές είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες Abbvie, BMS, Gilead, Janssen.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νοσήματα του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία τους ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι

Τηλ.: 211 0122102

www.helpa-prometheus.gr | hlpaprometheus@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 Μαϊου – Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης: Η ύπουλη, δυσδιάγνωστη και θανατηφόρα νόσος

Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» : Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 28 Iουλίου 2014

Προσοχή στις λοιμώξεις του καλοκαιριού από τρόφιμα, σεξ, θάλασσα και κλιματιστικά

Διαβάστε από ποια ασθένεια κινδυνεύετε, ανάλογα με το μήνα που έχετε γεννηθεί: ΛΙΣΤΑ