Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 21:36

Τι παθαίνει ο εγκέφαλος όταν μασάμε τσίχλες;

tsixarx

Ιάπωνες επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Ακτινολογικών Ερευνών είναι κατηγορηματικοί: να μασάτε τσίχλες. Έχουν 3 σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές σε μελέτη που έκαναν για το μάσημα της τσίχλας και η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Brain and Cognition», διαπίστωσαν τα εξής:

tsixlarx

Πρώτον το μάσημα της τσίχλας τονώνει τη σκέψη και κρατά τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση ήπιας εγρήγορσης. Ουσιαστικά κάθε φορά που μασάμε τσίχλα, 8 περιοχές του εγκεφάλου μας αρχίζουν να λειτουργούν.

Δεύτερον οι 8 αυτές περιοχές αποδεδειγμένα κάνουν τον εγκέφαλο να λειτουργεί με ταχύτητες και να έχει αντιδράσεις μέχρι και 10% πιο γρήγορες από όταν δεν μασάμε τσίχλα.

Τρίτον, όταν μασάμε τσίχλα για περισσότερο από 20 λεπτά, αυξάνονται ήπια οι καρδιακοί παλμοί κάτι που σημαίνει πως ωθούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι κάθε φορά που κάνουμε για ώρα τη χαρακτηριστική κίνηση της γνάθου όταν μασάμε, αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης κάτι που σημαίνει πως διεγείρονται οι περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τη μνήμη.

tsix1

Οι επιστήμονες χώρισαν 2 ομάδες εθελοντών και τους ζήτησαν άλλοτε να μασάν τσίχλα και άλλοτε όχι. Ταυτόχρονα τους υπέβαλλαν σε διάφορα τεστ με διαβαθμισμένη δυσκολία. Όσο διαρκούσαν τα τεστ οι ερευνητές κατέγραφαν την λειτουργία του εγκεφάλου των εθελοντών με μαγνητικές τομογραφίες (fMRI), και κατέγραφαν πότε και ποια σημεία του εγκεφάλου άρχισαν να ενεργοποιούνται. Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μάσηση προκαλεί αύξηση στο επίπεδα διεγέρσεως και εγρηγόρσεως, ενώ επηρεάζει και τον έλεγχο των κινήσεων, με αποτέλεσμα βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαφημίσεις του παρελθόντος ιδανικές για να μας στείλουν στο νοσοκομείο ΦΩΤΟ

Διαβάστε γιατί οι πράσινες πατάτες είναι επικίνδυνες για την υγεία

Ο συγκλονιστικός σκύλος, όταν ένα αυτιστικό παιδί παθαίνει κρίση και χτυπάει τον εαυτό του VIDEO

Μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης κινδυνεύουν από κατάθλιψη ως ενήλικες

Ποια είναι τα 2 πιο τοξικά υποκατάστατα ζάχαρης, που καταναλώνουμε καθημερινά;