Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 23:59

Δωροδόκησε το αγαπημένο σου πρόσωπο να κόψει το κάπνισμα! – νέα έρευνα

smoking.JPG5Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England journal of Medicine, αποδεικνύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι … δωροδοκία! 

Οι ερευνητές από το Perelman της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κατέληξαν ότι το να δωροδοκήσει κάποιος τον αγαπημένο του «καπνιστή» είναι μία πράξη αγάπης, κι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια, καθώς ότι δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα όλες οι άλλες μέθοδοι διακοπής καπνίσματος το πέτυχαν τα τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα παροχής κινήτρων, το καθένα αξίας περίπου $ 800 για έξι μήνες, τα οποία αποτελούσαν το αντικείμενο της μελέτης.

Οι ερευνητές πίστεψαν στη δωροδοκία περισσότερο από άλλες μεθόδους, διότι προσφέρει οικονομικά οφέλη τα οποία είναι στη φύση των ανθρώπων να μην τα χάνουν, αντί να στηρίζονται στη δύναμη της θέλησής τους.

smoking.JPG6Η μελέτη είχε διάρκεια 1 έτος, ενώ για τις ανάγκες της, περισσότεροι από 2.500 εθελοντές από τις ΗΠΑ χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Στη μία από αυτές τις ομάδες, η ανταμοιβή για να μην καπνίζει δινόταν ατομικά στον καθένα (για την ατομική τους προσπάθεια), αλλά και υπήρχε και ομαδική ανταμοιβή, για την προσπάθεια όλης της ομάδας.

Στις άλλες 3 ομάδες προβλεπόταν στην αρχή της μελέτης μία ατομική κατάθεση του ποσού των 150 δολαρίων από το κάθε μέλος, ποσό που αυτός που θα κατάφερνε να διακόψει, θα έπαιρνε στο τέλος της προσπάθειας. Η τελευταία ομάδα ήταν η ομάδα στην οποία δόθηκαν απλώς ενημερωτικά φυλλάδια για τις βλάβες του καπνίσματος, αλλά και και δωρεάν βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι πιο αποτελεσματική ήταν η πρώτη ομάδα, δηλαδή αυτή που έπαιρνε χρήματα προκαταβολικά για να μην καπνίζει.

smoking.JPG3Αναλυτικά, το 16% από τους συμμετέχοντες που κέρδιζε μία ατομική ή ομαδική ανταμοιβή για την εγκατάλειψη της συνήθειας, παρέμεινε χωρίς καπνό για έξι μήνες. Αυτοί που κατέθεταν χρήματα με σκοπό να κερδίσουν περισσότερα μετά το κόψιμο του τσιγάρου, είχαν ποσοστό επιτυχίας 10%, ενώ για όσους είχαν ως κίνητρο μόνο τη συμβουλευτική ή τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας ήταν 6%.

Ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης δρ Scott ​​Halpern, από το Πανεπιστημιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι τα προγράμματα επιβράβευσης ήταν πιο αποτελεσματικά από ό, τι οι καταθέσεις συνολικού ποσού επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει εξαρχής και ήταν περισσότερο δεσμευμένοι με την επιτυχία του στόχου τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα

οιος ξηρός καρπός διώχνει τον πονοκέφαλο καλύτερα και από την ασπιρίνη;

Το απλό τέστ των 6 ερωτήσεων, που μπορεί να προλάβει την Ανοια

Η μικρότερη μητέρα που έζησε ποτέ: Γέννησε το παιδί της όταν ήταν η ίδια…5 χρονών!

Κάντε το επιστημονικό τεστ με τις 10 ερωτήσεις, που φανερώνει αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία

Παίρνει μόνο ένα λεπτό να το διαβάσετε… Tι κάνουμε σε ένα εγκεφαλικό!