Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 16:52

Διαβάστε γιατί η heavy metal μουσική μπορεί να μας ηρεμήσει

Metallica-in-concert-Jame-012Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι τα «ακραία» είδη μουσικής, όπως η heavy metal και η πανκ μπορεί να βοηθήσουν πραγματικά αυτούς που ακούν και που είναι θυμωμένοι και να τους ηρεμήσουν.

Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με αυτό που όλοι γνωρίζαμε ότι δηλ. τα heavy metal ακούσματα συνδέονται με την επιθετικότητα και την ανάρμοστη συμπεριφορά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε το Μάιο στο Frontiers of Human NeuroScience.

Ο τρόπος που οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους ήταν ζητώντας από 39 λάτρεις της μουσικής αυτής να περιγράψουν μια ενοχλητική κατάσταση που αφορά στα οικονομικά, στην εργασία, ή σχέσεις, δηλαδή τρία από τα δυσκολότερα προβλήματα τα οποία οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν. Για να μετρήσουν τα συναισθήματα των συμμετεχόντων, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ποσοστά των παλμών της καρδιάς τους και τους ρώτησαν πώς αισθάνθηκαν καθ’όλη τη διαδικασία, η οποία τους προκάλεσε οργή. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες κάθισαν στη σιωπή για τα 10 λεπτά που ακολούθησαν. Οι υπόλοιποι πέρασαν 10 λεπτά ακούγοντας το heavy metal τραγούδι της επιλογής τους.

CIUo2CGWwAAq8DLΑντί για αύξηση της οργής των ακροατών, το οποίο είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα περίμεναν, η heavy metal μουσική κατάφερε να τους καθησυχάσει και να παράγει ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτών που κάθονταν στη σιωπή. «Βρήκαμε ότι με τη μουσική ρυθμίζεται η θλίψη και ενισχύονται τα θετικά συναισθήματα,» δήλωσε η Leah Sharman, φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης του πανεπιστημίου. Η μελέτη αυτή έγινε σε συμμετέχοντες ηλικίας 18-34 ετών. «Η μουσική τους βοήθησε να εξερευνήσουν την πλήρη γκάμα των συναισθημάτων που αισθάνθηκαν, και τους άφησε πιο δραστήριους και εμπνευσμένους.» Συμπλήρωσε ότι «τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα εχθρότητας, ευερεθιστότητα και άγχους μειώθηκαν μετά από την εισαγωγή της μουσικής και η πιο σημαντική αλλαγή που αναφέρθηκε ήταν το επίπεδο έμπνευσης που αισθάνθηκαν. «

«Ένας δευτερεύων στόχος για τη μελέτη ήταν να δούνε τι μουσική θα επέλεγαν οι θυμωμένοι συμμετέχοντες από τη λίστα αναπαραγωγής τους«, πρόσθεσε η Sharman. «Ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα μισά από τα επιλεγμένα τραγούδια είχαν θέματα θυμού ή επιθετικότητας, με το υπόλοιπο να περιέχει θέματα απομόνωσης και θλίψης». «Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τη μουσική για να βελτιώσετε την ευτυχία τους, να βυθιστούν στα συναισθήματα της αγάπης και να ενισχύσουν την ευημερία τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ποιο είδος μουσικής, μπορεί να ανακουφίσει κάποιον με κατάθλιψη;

Πως η μουσική του Μότσαρτ επιδρά στο γυναικείο στήθος VIDEO

Τί να πούμε στα παιδιά μας, για όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτές τις μέρες;

Αυτά είναι 5 κινητά τηλέφωνα με την υψηλότερη ακτινοβολία!