Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 8:52

Δεν θα πιστεύετε ποιες 6 ασθένειες μπορείτε να πάθετε από … ένα και μόνο φιλί!

kissΤα φιλιά έχει αποδειχτεί ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχολογία του ανθρώπου και κατ” επέκταση για την συνολική του υγεία. Ωστόσο, στο στόμα, το σάλιο και τη γλώσσα «κατοικούν» πολλά βακτήρια και ιοί που μπορεί να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο με ένα απλό φιλί.

 

Οι ιοί που μεταδίδονται με το φιλί

 

Κρυολογήματα

Γνωστά και ως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Τα κρυολογήματα μεταδίδονται με την άμεση επαφή. Είναι όμως δυνατόν να κολλήσετε και από αερομεταφερόμενα σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις (υγρά) από τη μύτη και το λαιμό ενός μολυσμένου ατόμου. Στην τελευταία περίπτωση οι εκκρίσεις από τον λαιμό μπορεί να περάσουν στο σάλιο και μέσω του φιλιού να μεταδοθεί η ασθένεια από το ένα άτομο, στο άλλο.

 

kiss.jpg3Αδενοπάθεια

Επίσης γνωστή ως η «νόσος του φιλιού». Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη που ονομάζεται λοιμώδης μονοπυρήνωση και προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου και η μόλυνση γίνεται μέσω της επαφής.

 

Έρπης

Οι ιοί που θεωρούνται μέρος της οικογένειας του έρπητα περιλαμβάνουν τον Epstein-Barr, την ανεμοβλογιά και τον απλό έρπη. Ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της άμεσης επαφής με τον ιό, όταν δίνετε ένα φιλί. Ο έρπης είναι πιο εύκολο να εξαπλωθεί σε άλλους, όταν υπάρχουν εκδορές/κοψίματα στην επιδερμίδα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τις φουσκάλες στο δέρμα, ακόμη και όταν αυτές έχουν επουλωθεί. Η ανεμοβλογιά είναι εύκολο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή, με τα σταγονίδια ή από τον αέρα.

 

Ηπατίτιδα Β

Αν και το αίμα έχει σαφώς μεγαλύτερα επίπεδα του ιού της ηπατίτιδας, ο ιός υπάρχει ακόμα και στο σάλιο σε μικρότερες συγκεντρώσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού. Η μετάδοση της ασθένειας μπορεί να συμβεί όταν το μολυσμένο σάλιο έρχεται σε άμεση επαφή με το σάλιο κάποιου άλλου. Ένα άτομο είναι πιο πιθανό να μολυνθεί από ένα φιλί αν υπάρχουν ανοιχτές πληγές μέσα ή γύρω από το στόμα.

kiss.jpg2

Βακτήρια που μεταδίδονται με το φιλί

 

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

Είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή του ατόμου ασθένεια, η οποία περιλαμβάνει την μηνιγγίτιδα, την φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και τη σηψαιμία. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να μεταδοθούν είτε μέσω άμεσης επαφής είτε μέσω σταγονιδίων. Οι μελέτες δείχνουν ότι, σε σχέση με φιλιά, μόνο τα «βαθιά φιλιά» είναι ένας παράγοντας κινδύνου.

 

Τερηδόνα

Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα δεν υπάρχουν στα στόματα των νεογέννητων βρεφών. Προσέχετε όταν φιλάτε στο πρόσωπο ένα βρέφος επειδή μπορεί να το μολύνετε μέσω του σάλιου στα χείλη σας. Με το μολυσμένο σάλιο, βέβαια, η τερηδόνα μπορεί να περάσει από ένα φιλί στα χείλη και μεταξύ ενηλίκων.

Πηγή: matrix24.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Πότε ένα παθιασμένο φιλί στο στόμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο;

Δείτε την απίστευτη αλλαγή 42χρονης, που έπινε 3 λίτρα νερό την ημέρα, επί 1 μήνα! (photos)

Πώς να κάνετε δροσερό ύπνο χωρίς κλιματιστικό;

Πώς να συντηρήσετε στο κλιματιστικό σας -μόνοι σας και ανέξοδα- για μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα

Ξεφορτωθείτε κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια με φυσικό τρόπο και χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ!

To love story της Πάολας και του Ματ στο μικροσκόπιο της επιστήμης