Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 8:21

Τα 42 «κρυμμένα» ονόματα της ζάχαρης στις ετικέτες των προϊόντων

SugarΑν προσπαθείτε να περιορίσετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε, τότε θα πρέπει να γνωρίσετε και τα άλλα ονόματα της που χρησιμοποιούν οι εταιρείες στις ετικέτες των προϊόντων τους.

Η ζάχαρη υπάρχει σε τόσες πολλές μορφές και με τόσα πολλά ονόματα που η διερεύνηση για τη ζάχαρη σε μια ετικέτα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε σαν να ψάχνετε μια βελόνα στα άχυρα! Ευτυχώς, με λίγη γνώση, σύντομα θα γίνετε ειδικός στην αναγνώριση της ζάχαρης στα τρόφιμα και έτσι οι προσπάθειες σας στην απώλεια βάρους και την υγεία σας γενικότερα δεν θα σαμποτάρονται.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη. Ο κανόνας είναι ότι αν βρείτε λέξεις που τελειώνουν σε -όζη, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι ζάχαρη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.

Ωστόσο επειδή όλα τα ονόματα που αναγράφονται δεν τελειώνουν σε –όζη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη. Ανεξάρτητα από την κατάληξή τους είναι ζάχαρη τα παρακάτω:

Σκούρα μελάσα

Σταφυλοσάκχαρο

Σιρόπι αγαύης

Χρυσό σιρόπι

Ιμβερτοζάχαρο

sugarΔισακχαρίτης

Μαλτοδεξτρίνη

Ζάχαρη Ντεμεράρα

Ζάχαρη καρύδας

Δεξτράνη

Σιρόπι βύνης

Σιρόπι από σφένδαμο

Μελάσα

sugar_detectiveΖάχαρη μουσκοβάντο

Ραφιναρισμένο σιρόπι

Ορυζοσιρόπιο

Σορβιτόλη

Σιρόπι σόργο

Ζάχαρη τουρμπινάντο

Διγλυκερίδια

Διαχωριστικά βύνης

Μαλτόλη

Βύνη κριθαριού

Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

Ζάχαρη από τεύτλα

Καραμέλα

Σιρόπι καλαμποκιού

Χαρουπόμελο

Συμπύκνωμα χυμού φρούτων

Σιρόπι διύλισης

Αιθυλική μαλτόλη

Νέκταρ αγαύης

SugarByAnyNameΈτσι για παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να γλυκάνει μια συγκεκριμένη μάρκα κράκερ μπορεί είτε να το κάνει χρησιμοποιώντας 15 γρ. ζάχαρης, ή 5 γρ. «σιρόπι βύνης «, 5 γρ. » ιμβερτοποιημένης ζάχαρης » και 5 γρ. γλυκόζης. Ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μεταμφίεσης, τοποθετώντας αυτά τα συστατικά κάτω-κάτω στις λίστες των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν είναι μικρότερη από ό, τι είναι.

Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η στέβια, το μέλι και το σιρόπι αγκινάρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ετσι μας σκοτώνει η ζάχαρη! (video)

6 μύθοι για τις δίαιτες και την άσκηση καταρρίπτονται!

8 αλλαγές στο σώμα σας, αν τρώτε κάθε μέρα καρπούζι

Ποιο μεγάλο λάθος κάνετε για την υγεία σας, κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα;