Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 21:04

ΣΟΚ : Kουτιά πίτσας και συσκευασίες τροφίμων περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

pizza-boxesΣύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives την 1η Μαΐου 2015, τα κουτιά πίτσας και η οικιακή σκόνη περιέχουν τις πιο πολλές βιομηχανικές χημικές ουσίες που βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον.

200 επιστήμονες από 38 χώρες έχουν υπογράψει τη » δήλωση της Μαδρίτης». Αυτή η δήλωση απαιτεί περιορισμό των χημικών ουσιών γνωστές ως PFAC και τις εναλλακτικές λύσεις τους που δεν έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος για την ασφάλεια τους.

Οι PFAS, ή υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, που συνήθως αναφέρονται ως πολυφθοροαλκύλιο και υπερφθοροαλκύλιο, είναι ευρέως διαδεδομένες στον σύγχρονο κόσμο. Η χρήση τους είναι να απωθούν το νερό και το λάδι σε προϊόντα όπως τα κουτιά της πίτσας, οι κερωμένες σακούλες ζαχαροπλαστικής, στα χαλιά, στα σακουλάκια ποπκόρν, τα κύπελλα ποτών και σε λαδόκολλες. Χρησιμοποιούνται ευρέως επειδή αυξάνουν την αντίσταση των προϊόντων σε υψηλές θερμοκρασίες. Δυστυχώς οι ουσίες αυτές εύκολα μπορεί να μεταφερθούν σε τρόφιμα από τις συσκευασίες τους ή με τη μορφή αιωρούμενης σκόνης από τις βιομηχανικές εφαρμογές να καταλήξουν στο νερό και το έδαφος, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πηγές της έκθεσης.

imagesΣύμφωνα με τη «δήλωση της Μαδρίτης», μελέτες σε ζώα έχουν βρει ισχυρή σύνδεση μεταξύ PFAS και προβλημάτων υγείας όπως η ηπατική τοξικότητα, επικίνδυνες αλλαγές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και προβλήματα με το ανοσοποιητικό, ενδοκρινολογικό και νευρικό σύστημα. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτές οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν όγκους, τοξικές συμπεριφορές και θανάτους στα βρέφη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιδημιολογικής έρευνας συνδέονται επίσης με καρκίνους του νεφρού και των όρχεων, ελκώδη κολίτιδα, φτωχή ανοσοαπόκριση, μειωμένα επίπεδα ορμονών, καθυστερημένη εφηβεία, παχυσαρκία, χαμηλότερο βάρος γέννησης, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και υποθυρεοειδισμό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη νέα αυτή γενιά χημικών:

- Να είστε επιφυλακτικοί με όλα τα υφάσματα που έχουν σήμανση ότι απωθούν τους λεκέδες ή το νερό.

- Αποφύγετε τα αντικολλητικά τηγάνια και τα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση. Επιλέξτε τα από ανοξείδωτο χάλυβα ή χυτοσίδηρο.

- Κάνετε την έρευνά σας, ειδικά όταν αγοράζετε εργαλεία και επιλέξετε ρούχα που δεν αναγράφουν στις ετικέτες τους Gore-Tex pizzaή Teflon.

- Αποφύγετε τα έπιπλα που έχουν προεργασία για αποφυγή λεκέδων.

- Φτιάξτε ποπκόρν με τον απαρχαιωμένο τρόπο δηλαδή στην κατσαρόλα. Οι σακούλες ποπκόρν για φούρνο μικροκυμάτων συχνά επικαλύπτονται με PFC στο εσωτερικό.

- Όσο μπορείτε κάντε περικοπές σε φαστ φούντ, υπηρεσίες ντιλίβερι και συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα συχνά περιέρχονται σε περιτυλίγματα με PFC ουσίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην πίνετε ποτέ εμφιαλωμένο νερό από πλαστικά μπουκάλια εκτεθειμένα στη ζέστη!

Γνωρίζετε τι σημαίνουν για την υγεία σας, οι αριθμοί στον πάτο των πλαστικών μπουκαλιών;

Δείτε το βίντεο που μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας από πνιγμό!

Τα 42 «κρυμμένα» ονόματα της ζάχαρης στις ετικέτες των προϊόντων